V rámci dobrej spolupráce Katedry logistického zabezpečenia Akadémie ozbrojených síl gen. M. R. Štefánika (AOS) a Úradu centrálnej logistiky absolvovali kadeti 1. ročníka magisterského štúdia odbornosti L10 odbornú prípravu – riadenie logistických procesov I v termíne od 11. – 15. 10. 2021.
Odbornú prípravu absolvovali na Odbore rozvoja a podpory modulov integrovaného informačného systému (IIS) pre logistiku, dislokovanom v Trenčíne na základni stacionárnych KIS. V úvode praktického zamestnania privítal študentov riaditeľ odboru Ing. Cyril Mesík, ktorý v krátkosti predstavil jeho účel a činnosť. Počas piatich dní študenti absolvovali teoretickú a praktickú prípravu ohľadom základov IIS. Oboznámili sa s činnosťou v moduloch FI –AA (dlhodobý majetok), MM (zásoby) a PM (prevádzka, údržba a opravy). Venovali sa vytváraniu žiadaniek, pravidlám ich používania a správe riadených šarží pri evidencii zásob. Jednotlivé prednášky a cvičenia boli veľmi podrobné a kadeti dostali veľké množstvo nových odborných vedomostí potrebných v ich ďalšom pôsobení v odbornosti L10.
Počas druhej časti odbornej prípravy v termíne 18. – 23. 10. 2021 kadeti absolvovali odbornú prípravu v priestoroch AOS. Na príprave zamestnaní sa aktívne podieľal npor. Ing. Matúš Pangrác a zamestnanci oddelenia kvestúry. Kadeti boli aktívne zapojení do vykonávacieho obdobia inventarizácie majetku. Na skupine prevádzky boli oboznámení s plánovaním techniky, systémom PRETECH a vyhodnocovaním jazdných rozkazov. Na oddelení materiálového manažmentu si objasnili základné pojmy zo zákona č. 343/2015 Z.z. Zákon o verejnom obstarávaní. V jedálenskom bloku akadémie sa prakticky zapojili do účtovania v oblasti ZT1 (zásobovacia trieda). V ZT 5 sa oboznámili s organizáciou a činnosťou pri skladovaní vojenskej munície, výbušnín, výbušných predmetov a vedení skladovej evidencie.
Počas odbornej prípravy bol študentom predstavený prebiehajúci výskumný projekt Modernizácia pohotovostnej dávky potravín pre príslušníkov OS SR VV-1/2021. Vedúci projektu doc. Ing. Stanislav Morong kadetom predstavil zámer a účel daného projektu a študenti boli prakticky zapojení do testovania jednotlivých vybraných stravných dávok.
|